Wandeling Alendorf, dorp tussen hellingen met jeneverbesstruiken

foto Ahrdorf in de herst
Bij Ahrdorf is ook een kleine helling met jeneverbesstruiken.

Recentelijk heb ik een mooie rondwandeling gemaakt bij het dorpje Alendorf (465m), één van de 17 kernen van de gemeente Blankenheim. Alendorf ligt aan het einde van het zogenaamde Lampertstal, één van de eerste officieel beschermde gebieden in de Eifel. De omgeving van Alendorf is uniek vanwege de hellingen met gras en jeneverbesstruiken. In het Duits noemt men dat landschap ook wel een “jeneverbes-heide”/”Wacholderheide”. Enkele honderden jaren geleden zijn de hellingen ontstaan door begrazing door o.a. schapen. Het is een uniek cultuurlandschap dat juist kon onstaan op de heuvels en hellingen die op het kalkgesteente van de Kalkeifel rusten.

Tijdens deze wandeling hebben we weinig schapen gezien. Op een aantal plaatsen was men nu ook bezig het landschap te onderhouden. We hebben zo’n 7,5 km gelopen. Deze route start aan de K43 van Ripsdorf naar Alendorf en gaat eerst de Kalvarienberg op, en via een omweggetje door het Lampertstal worden de heuvels aan de andere zijde van het dorp beklommen.

[sgpx gpx=”/wp-content/uploads/gpx/rondwandeling%20Alendorf[1].gpx”]

Download het gps/.gpx bestand van de wandeling hier voor gebruik op uw gps toestel of telefoon: Rondwandeling Alendorf (409 downloads)

Deze wandeling is gemaakt met een wandelroute planner voor de Eifel. Met deze routeplanner kunt u nog veel meer mooie wandeling plannen nabij vakantiehuis Kalkeifel.

Wandeling Alendorf, dorp tussen hellingen met jeneverbesstruiken
Tags: