Kachelhout maken

foto boomstronk met zaag en helm

Kachelhout maken

Vakantiehuis Kalkeifel heeft een houtkachel. Het is heerlijk om op een koude dag binnen de houtkachel op te stoken om het huis op een aangename en gezellige manier te verwarmen. In Duitsland is men zelfs van mening dat het een milieuvriendelijke manier van verwarmen is, want er worden geen fossiele brandstoffen gebruikt.

Maar eerst moet je wel zorgen dat er kachelhout komt. Op het perceel van vakantiehuis Kalkeifel stonden tot een paar jaar terug redelijk wat bomen. Een aantal daarvan zijn twee jaar geleden geveld en nu is dat hout droog genoeg en gereed voor de kachel. Er stonden ook nog twee reusachtige grove dennen. Eentje stond minder dan een halve meter van het vakantiehuis. Tijd dus om wat meer bomen om te laten zagen.

foto omgezaagde boom voor kachelhout
de 1e omgezaagde boom

Afgelopen week is de houthakker ons weer bezocht en zijn deze twee reusachtige grove dennen omgezaagd. Minitieus gepland vielen ze in de richting van de straat zonder ook maar iets te beschadigen. Van het vallen van de tweede boom heb ik een filmpje gemaakt. Je kunt aan het einde horen dat de houthakker erg blij was met het resultaat. Wij ook trouwens: het huisje onbeschadigd en ineens veel meer licht op het terras. En daarna begon het werk voor mij: de grote stukken

foto omgezaagde boom voor kachelhout

hout verzamelen en achter het vakantiehuis neerleggen. Nu moet het nog gekloofd worden en drogen. En dan over twee jaar mag het gedroogde kachelhout in de kachel en kunnen de bezoekers van het vakantiehuis genieten van de warmte van het kachelhout.

Voorlopig dus genoeg hout op voorraad voor bezoekers van het vakantiehuis.

 

Het filmpje:

Kachelhout maken
Tags: