Sneeuw in de Eifel (winter 2015-2016)

foto voorzijde vakantiehuis in sneeuwSneeuw

De winter van 2015-2016 begon warm en volgens meteorologen zelfs extreem warm, en dan uiteindelijk, ergens half januari, begon het flink kouder te worden. Op een vrijdagavond dat we naar Vakantiehuis Kalkeifel wilde vertrekken viel er in de Ardennen zo veel sneeuw dat alle snelwegen en hoofdwegen geblokkeerd waren door voertuigen die door een ongeluk of door de hoeveelheid sneeuw niet meer verder konden. We besloten voor de zekerheid pas op zaterdagochtend naar Ahrdorf te rijden. In de Eifel bleek de sneeuwval mee te vallen en lag er alleen maar op de hogere punten sneeuw, maar de avond erna, op zaterdag, was er toch nog een flinke sneeuwbui die ook het landschap rondom Ahrdorf met foto uitzicht raam vakantiehuis sneeuween mooi wit deken bedekte. Heerlijk om daar zondag ochtend als “eerste” overheen te lopen en de sneeuw onder de voeten te voelen kraken.

We hebben die zondag nog heerlijk genoten van het mooie witte landschap. De buitentemperatuur was ondertussen gezakt tot ergens tussen min 5 en min 10. ’s Nachts zorgde de elektrische vfoto sneeuw kachelhouterwarming voor nog een aangename binnentemperatuur en overdag kregen we een aangename gezellige warmte van de houtkachel. In een paar dagen tijd toch weer een redelijk aantal manden kachelhout gestookt.

Wintersport

Wandelen kun je ook goed in de sneeuw, tenminste, als het weer een beetje mee zit. De wandelroutes die hier op de website staan, of die zijn uitgezet door de EifelVerein, zijn ook goed te wandelen in de winter.

Op enkele plaatsen in de Duitse Eifel kan ook van andere wintersporten genoten worden. Langlaufen kan bijvoorbeeld in de buurt van Jammelshofen aan de voet van de Hohe Acht, in Udenbreth en Hollerath (gemeente Hellenthal), of bij de Ernstberg in de omgeving van Daun. Op nog iets grote afstand zijn loipes bij Prüm en Monschau of ook al in de Belgische Ardennen (bv. Losheimergraben). De meeste loipes zijn voor de klassieke langlauftechniek en bij de Ernstberg kan als het goed is ook de schaatslanglauftechniek beoefend worden. Skien (met lift) kan op een helling bij Kalthenborn – Jammelshofen of bij de Weißer Stein (Udenbreth, Hellenthal). De helling van de Weißer Stein is ook heel geschikt voor rodelen (er is ook een aparte rodellift). Op de website eifel.info kan een goed overzicht van wintersportplaatsen (met sneeuwhoogtes) gevonden worden.

foto bankje sneeuwWebcams

Op verschillende plaatsen in de Duitse Eifel staan webcams. Deze tonen ook goed of er sneeuw ligt in de Eifel, hoeveel het mogelijk is, en of de (grotere) wegen goed berijdbaar zijn. Bijvoorbeeld een aantal webcams nabij de Nürburgring (ook van tankstation langs hoofdweg B258). Of een webcam Astropeiler  in de omgeving van Bad Münstereifel – Eschweiler; de Astropeiler ligt op ongeveer dezelfde hoogte als vakantiehuis Kalkeifel en kan dus een goed beeld geven van de hoeveelheid sneeuw bij het vakantiehuis. Verder staan op de website eifelwetter.de een aantal beelden uit de omgeving van Monschau (maar wel in een dropje dat een stuk hoger ligt dan Monschau zelf).

 

Alle getoonde foto’s en ook de volgende foto’s zijn dit jaar, omstreeks half januari, gemaakt in Ahrdorf.

foto landschap sneeuw Ahrdorf
landschap met sneeuw bij vakantiehuis Kalkeifel

 

foto Ahr sneeuw
Rivier de Ahr bij Ahrdorf in de sneeuw

 

Foto sneeuwlandschap ahrdorf
Sneeuwlandschap bij Ahrdorf

 

Foto sneeuw kachelhout
Kachelhout voor over een paar jaar

 

Foto sneeuwlandschap bij Ahrdorf
Sneeuwlandschap bij Ahrdorf

 

 

Sneeuw in de Eifel (winter 2015-2016)
Tags: