“Eindelijk” winter in de Eifel

Het is “eindelijk” winter

Ja, voor mij, als Nederlanders, is het “eindelijk” winter in de Eifel. Het vriest dat het kraakt en er ligt een goed pak sneeuw over alle heuvels heen. Vorige week donderdag en vrijdag (12-13 januari) is er een flink pak sneeuw gevallen. Het heeft de sneeuwruimdiensten dagen gekost om alle wegen weer vrij te maken. We begrepen van de buurman van het vakantiehuis dat hij één dag eigenlijk niet de weg op kon omdat de sneeuwruimdiensten zijn huis nog niet hadden bereikt. En op donderdag werden alle vrachtwagen afgeraden om door de Eifel te rijden. Te veel risico dat ze niet de heuvels op zouden komen.

Ik vind de sneeuw mooi, behalve dan die ene dag dat de sneeuw valt. Voor ons is het een uitstapje om naar dit mooie landschap te mogen als het wit bedekt is. De buurman van het vakantiehuis was minder blij. Ik kan me voorstellen dat als je in de Eifel woont de winter niet het aangenaamstejaargetijde is.

Winteractiviteiten

Maar als toerist kun je de winter in de Eifel heel anders ervaren dan de lokale bewoners. Sowieso kun je eigenlijk altijd wel mooie wandelingen maken in de Eifel. In de winter zitten er geen bladeren aan de bomen en dat geeft nu juist mooie vergezichten als je door een loofbos wandelt, terwijl je in de zomer dat uitzicht nu juist mist. Zo snel er sneeuw ligt is ook nog een heel ander skala aan activiteiten mogelijk: wintersport. Nu is de Eifel niet beroemd om zijn fantastische wintersport voorzieningen, en ben je erg afhankelijk van de lokale overheid of een lokale sportvereniging hoe de voorzieningen zijn. Voor langlaufers zijn er op een aantal lokaties redelijke routes, bv. nabij de Hohe Acht (Jammelshofen), nabij Hellenthal (Hollerath en Udenbreth), en bv. nabij Daun (Ernstberg). Gelukkig wordt elke dag op een centrale website de sneeuwhoogten en status van de loipes / pistes gepubliceerd, zie hiervoor de sneeuwhoogten website van eifel.info. Voor langlaufen kun je ook overwegen iets verder te rijden, bijvoorbeeld richting de Oost Kantons van de Belgische Ardennen, zie hiervoor deze website.

 

Ben voorbereid in de winter

Mocht u een vakantie in de Eifel hebben in de winter, dan is het wel aan te bevelen voorbereid op reis te gaan. Het is verplicht in Duitsland om de banden van je auto aan te passen aan de weersomstandigheden en dat betekent dat je in de winter op pad moet met winterbanden. Dit is niet alleen verplicht, het is ook absoluut aan te raden voor de eigen veiligheid. Over het algemeen zijn de Eifel sneeuwruimdiensten erg goed in het bereidbaar houden van de wegen. Echter, zoals vaak elke winter wel een keer gebeurd, er kan ineens een flink pak sneeuw naar beneden komen en dan zullen vele wegen nog een korte tijd bedekt blijven met een laagje sneeuw. Ook moet u beseffen dat de laatste 100 meter van de route naar vakantiehuis Kalkeifel over een half verharde weg gaat en deze half verharde weg is na sneeuwval altijd nog met een dun laagje sneeuw bedekt.

Een ander deel van de voorbereiding is om genoeg eten in drinken in huis te halen. Als u in vakantiehuis Kalkeifel verblijft kunt u bijvoorbeeld afbakbroodjes meenemen uit de supermarkt en deze kunt u in de oven afbakken en dan hebt u verse broodjes zonder naar de bakker te hoeven rijden. Ook kunt u in vakantiehuis Kalkeifel heerlijk voor de houtkachel kruipen. Koud zult u het niet hebben. ’s Nacht als de kachel uit is kunt u de elektrische verwarming gebruiken om het huis op temperatuur te houden. Verder liggen er in de kasten extra dekens voor de echt koude winternachten.

“Eindelijk” winter in de Eifel
Tags: