Langlaufen in de Eifel

Waar zijn loipes om te langlaufen?

In de Eifel kun je op verschillende plaatsen langlaufen, aangenomen dat er voldoende sneeuw is gevallen en dat die ook even blijft liggen. Helaas is er niet een grote traditie op dit gebied in de omgeving van vakantiehuis Kalkeifel. Er zijn wel enkele enthousiaste gemeenten en/of sportverenigingen die bij voldoende sneeuw wat loipes sporen. Enkele loipes van een redelijke kwaliteit. Binnen een redelijke afstand van vakantiehuis Kalkeifel liggen bij de Hohe Acht (nabij Jammelshofen), bij de Ernstberg (nabij Daun) en in de gemeente Hellenthal nabij Udenbreth en Hollerath.

Een vollediger overzicht, met actuele sneeuwhoogten, is te vinden op de website van eifel.info.

Ook kun je in de nabijheid van Hellenthal nog een klein stukje verder rijden naar de Belgische Oost Kantons alwaar een redelijk grote traditie is in het aanbieden van langlaufloipes. Actuele informatie daarover is te vinden op deze website.

Langlaufen bij de “Hohe Acht”

De “Hohe Acht” (747m) is de hoogste heuvel / berg van de Eifel en ligt in de nabijheid van de Nürburgring. Nabij het dorpje Jammelshofen, aan de L10, is het startpunt van de loipes van de “Hohe Acht”. Eigenlijk is het één ronde die je ook in kleinere stukjes kunt langlaufen. Die ene ronde is ongeveer 6km. Op 17 januari 2017 was de kwaliteit van de loipe redelijk te noemen. Hier en daar wat voetstappen van wandelaars in het spoor, maar over het algemeen was er een mooi spoor. Op een willekeurige dinsdagochtend in januari waren er verschillende mensen een rondje aan het maken, maar het was niet echt druk te noemen. Als je in vakantiehuis Kalkeifel verblijft bereik je deze loipes in zo’n 25 minuten (28km) door vanuit Ahrdorf de B258 te volgen tot na de Nürburgring, en na de Nürburgring de B412 richting de L10 te nemen. Ook kun je de L10 goed vanuit Adenau bereiken. De gemeente Kaltenborn geeft meer info over de sneeuwactivieiten op haar website.

Langlaufen nabij Nettersheim

Volgens de website van de gemeente Nettersheim prepareren zij, zo snel er redelijk wat sneeuw gevallen is, een loipe. Vlak vantevoren had ik nog navraag gedaan bij het vvv en inderdaad de loipe was gespoord. Helaas viel het een beetje tegen. De eerste kilometer was reeds op vele plaatsen “overreden” door voertuigen en zeker helemaal aan het begin was geen loipe-spoor te zien. Bordjes om de goede richting aan te geven ontbraken en gelukkig had ik een kaartje van de website afgehaald en geprint meegenomen. Een stuk verderop in het bos, meer in de richting van Marmagen, was het een mooie loipe door een mooi gebied. De laatste 1 tot 1.5 km liep tussen wat weilanden door en aldaar was de loipe soms ook moeilijk te herkennen. Misschien waren de sporen alweer gedeeltelijk dichtgewaaid. Al met al liet het me wel weer zien dat je sterk afhankelijk bent van de lokale gemeente / sportvereniging wat betreft de kwaliteit (en het onderhoud) van de loipe. In Nettersheim zijn de bedoelingen goed, maar de uitvoering viel een beetje tegen.

Langlaufen in de Eifel
Tags:                                                             

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *