Een waterval in de Eifel

Dreimühlen Wasserfall

Al vele jaren is nabij het dropje Nohn de “Dreimühlen Wasserfall” een grote toeristische trekpleister. In vroeger jaren ging de lokale bevolking er op een hete zomerdag heen voor verkoeling en vertier. Nu lopen vele toerischtische wandel- en fietsroutes langs deze bijzondere waterval die eigenlijk meer een bijzonder natuurfenomeen genoemd kan worden.

 

Kalkafzetting

“Driemühlen Wasserfall” is geen waterval met een groot hoogteverschil. “Driemühlen Wasserfall” is  ook geen waterval met een enorme hoeveelheid kolkend water. Het is wel een kleine waterval, met een beetje water, maar die er erg mooi uit ziet, bijna lieflijk zelfs, en die tot de meest bijzondere natuurfenomenen gerekend kan worden. Bijna nergens ter wereld schijnt hetzelfde fenomeem voor te komen.

Het beekje dat sinds jaar en dag op deze plaats stroomt is erg rijk aan kalk. Op de plek waar het beekje een grotere beek in loopt is een kalkafzetting van een behoorlijk formaat ontstaan. Omdat er nu juist ook weer veel water over deze kalkafzetting stroomt is er weer veel mos gaan groeien op de kalkafzetting. Door het mos ontstond er vervolgens weer een soort van poreuze structuur in het kalk en daardoor kom de kalkafzetting nog sneller groeien. En dat is wat je nu ziet: een bijzondere vorm ontstaan door de afzetting van kalk die zo groen is als het helderste mos dat je normaal in het bos vindt en daarover stroomt weer het water van het kleine beekje.

 

 

Wandeling voor alle seizoenen

De omgeving van de waterval (met uitzondering van het mijnbouwgebied vlak bij Ahütte) kan erg mooi genoemd worden. Er is een rondwandeling van ongeveer 3 km die geschikt is voor bijna alle seizoenen. Een deel gaat over verharde weggetjes en een fietspad, een deel gaat over een breed bosweggetje langs het beekje de Ahbach. Misschien is het een beetje modderig bij heel veel regenval. Hieronder is een kaart te vinden van deze wandeling en is ook het gps-bestand te downloaden. Het startpunt is een parkeerplaats aan de weg (L68) van Nohn naar Niederehe. Tijdens deze wandeling kom je ook langs de Nohner Mühle waar nu een horeca gelegenheid gevestigd is. Je kunt er even gaan zitten op een terras of binnen voor een versnapering. Ook kom je vlakbij de Nohner Mühle langs een mooie rotsformatie.

Er zijn ook veel meer wandelingen te maken in de buurt van de “Driemühlen Wasserfall”, deze kun je bijvoorbeeld plannen met de online tool “EifelPfadFinder“.

Als een alternatief: vanuit Ahütte loopt een fietspad (Kalkeifelradweg) naar de waterval. Er staan bordjes om u de weg te wijzen. Deze route voert wel gedeeltelijk langs een lelijk mijnbouwgebied.

 

[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 20px 20px 20px; border: 1px solid black;” maptype=”OSM” gpx=”http://www.vakantiehuiskalkeifel.nl/wp-content/uploads/wandeling wasserfall.gpx”]

Download het .gps/.gpx bestand van de wandeling hier voor gebruik op uw gps toestel of telefoon:  wandeling Dreimühlen Wasserfall (539 downloads)

Een waterval in de Eifel
Tags: