Tips – bijzondere landschappen

Bij de “Tips – wandelen” zijn al enkele bijzondere landschappen omschreven, zoals bijvoorbeeld het gebied rondom Alendorf. Er zijn op 40 km afstand ook weer totaal andere landschappen te vinden:

Wijnbouwgebied aan de Ahr

foto rotsformatie in de Eifel

Meer stroomafwaarts, ruwweg tussen rivier de Rijn en Kreuzberg, is een redelijk uitgestrekt wijnbouw gebied waar de relatief beroemde Ahr-wijn vandaan komt. Uit dit gebied komt veel rode wijn, hetgeen uitzonderlijk is voor zo een noordelijk gelegen wijnbouwgebied – het nauwe Ahrdal blijkt op vele plaatsen een uniek microklimaat te hebben die het groeien van rode druiven mogelijk maakt.

Je kunt hier verschillende wijnkelders en wijnhuizen bezoeken om wijnen te proeven en in te kopen. Een paar tips:

Vooral rondom Altenahr is het landschap adembenemend: steile rotsige hellingen. Je kunt hier bijzondere wandelingen maken.

Vulkaaneifel

Een deel van de Eifel is erg beroemd om zijn vulkaanmeren en andere landschapselementen die het gevolg zijn van vulkanen die vele tienduizenden tot miljoenen jaren geleden zijn uitgebarsten. Vooral het gebied rondom Daun is erg beroemd. Hier zijn drie bijna perfect ronde vulkaanmeren die dicht bij elkaar liggen. Een mooie plaats om te wandelen. Ook lopen daar enkele mountainbike paden. Verder is bij één van de meren ook een openluchtzwembad bijna aan de rand van het meer.

Ook dichterbij vakantiehuis Ahrdorf zijn restanten te vinden van de vulkanen. Hemelsbreed op nog geen 5 km afstand ligt de beeldbepalende Aremberg (met op zijn helling ook het dorp Aremberg). Miljoenen jaren geleden is deze berg ontstaan door een vulkaanuitbarsting. Je kunt vanuit het dorpje Aremberg naar de top van de berg wandelen waar nog enkele restanten van een kasteel te vinden zijn. De hellingen van deze berg zijn bebost met prachtige beukenbossen.

Foto wandelpad door beukenbos in de Eifel

Aan de overkant van de Ahr ligt de heuvel “Hoffelderkopf”, en het dorpje Hoffeld ligt op de helling van deze heuvel. Een honderd jaar geleden, tot een tiental jaren na de tweede wereldoorlog, was op deze heuvel een basaltgroeve. Basalt is een gesteente dat juist ontstaat in vulkanische gebieden. De groeve is gedeeltelijk volgelopen met water en kan alleen met een wandeling vanaf een afstandje bekeken worden.

Tips – bijzondere landschappen
Tags: