Tips – fietsen

Met allerlei verschillende fietsen kan de Eifel goed verkend worden. Op vele plaatsen zijn fietspaden over oude spoorlijnen aangelegd en hier kun je heerlijk met een stadsfiets / trekkingfiets op een rustige manier de omgeving verkennen. Op andere plaatsen zijn mountainbikeroutes of kun je een mountainbikeroute volgen waarvan iemand een gps bestand heeft geplaatst op een website. Daarnaast nodigen de vele hellingen, vaak voorzien van mooie asfaltwegen, uit om met de racefiets beklommen te worden.

Op de website van vakantiehuis Kalkeifel staan wat berichten over fietsen in de Eifel: http://www.vakantiehuiskalkeifel.nl/category/activiteiten/fietsen/

Ahr-Radweg (ook vaak Ahrtal-Radweg genoemd)

foto beeld Ahr-Radweg Blankenheim

Door het dal van de Ahr, van de bron in Blankenheim, tot en met de monding in de Rijn bij Sinzig, loopt de fietsroute “Ahr-Radweg”. Deze route gaat voor een groot gedeelte over fiets-luwe wegen en bestaat deze voor een groot gedeelte uit fietspaden op stilgelegde treinbanen. Bijvoorbeeld, van Blankenheim naar Ahrdorf loopt deze route voor een groot gedeelte over de voormalige spoorweg van Blankenheim Wald – Ahrdorf. Van dit traject kun je bv. het gps-bestand downloaden op de pagina http://www.vakantiehuiskalkeifel.nl/2015/11/18/fietsen-naar-blankenheim-ahr-radweg/

Vanaf Ahrdorf verloopt de Ahr-Radweg wederom over een stilgelegd spoorwegtraject tot en met het plaatsje Fuchshofen. Meer hierover op de pagina http://www.vakantiehuiskalkeifel.nl/2016/01/06/ahr-radweg-van-ahrdorf-naar-fuchshofen/

Verder stroomafwaarts, vanaf Fuchshofen, moet even over de doorgaande weg gereden worden. Vanaf Schuld gaat de route weer verder over auto-luwe wegen en paden.

Op de Ahr-Radweg worden over het algemeen hoogteverschillen rustig overwonnen, echter, soms zitten er korte venijnige klimmetjes / afdalingen (10-20m hoogteverschil) in de route.

Kalkeifel-Radweg

In Ahrdorf start de Kalkeifel-Radweg. Dit is ook weer een fietsroute die grotendeels over auto-luwe wegen en paden loopt waarvoor voor een groot gedeelte het voormalige spoortraject Ahrdorf-Hillesheim is gebruikt. Net voorbij Ahütte komt de route bij de Dreimühlenwasserfall – qua formaat een bescheiden waterval, maar wel een bijzonder natuurfenomeen vanwege de bijzondere vorm van de kalkafzetting. Bij het dorp Kerpen kun je de middeleeuwse burcht boven het dorp uit zien steken en hier kun je bijvoorbeeld de fiets even aan de kant zetten om naar de burcht te wandelen. In het dorp Hillesheim zijn vele cafeetjes om even uit te rusten en ook hier is weer veel middeleeuwse geschiedenis te vinden: een groot deel van de stadsmuur is nog in takt en ook te beklimmen.

Meer over deze fietsroute: https://de.wikipedia.org/wiki/Kalkeifel-Radweg

Wielrennen

Wielrennen is goed mogelijk op alle geasfalteerde wegen. Echter, sommige wegen kunnen wel druk zijn (bijvoorbeeld de B258 bij Ahrdorf) en het verkeer is niet helemaal ingesteld op wielrenners. Ooit kreeg ik de tip dat de L10 in Rheinland-Pfalz, die begint bij Nohn en doorloopt tot ver voorbij Adenau, een bijzonder interessante route is voor wielrenners, maar ook lokaal kan de route soms druk zijn met automobilisten. Vanaf Ahrdorf is de L10 te bereiken met een klim over de L167 (volg beneden bij de rivier de bordjes “Hoffeld”).

De website http://www.radarena.de/ geeft veel suggesties voor wielrenrondjes in de omgeving van Nürburgring (en dus ook in de buurt van Ahrdorf).

Mountainbiken

Op een aantal plaatsen in de Eifel zijn mountainbike routes gemarkeerd door de bossen. Het lijkt wel raadzaam om altijd met een gps-toestel de routes te volgen, want de ervaring heeft geleerd dat wel eens routebordjes ontbreken. Eén route komt dichtbij Ahrdorf, namelijk de route “BullsWaterproof” (bull-waterproof MTB) van de “Radarena am Ring”. Een website waar ook mountainbike routes in de gemeente Blankenheim staan is: http://www.freifahrt-eifel.de/nl/routes-euskirchen. Ook zijn er vele routes te vinden op websites als http://www.gpsies.com, zie bijvoorbeeld de gebruikers JeroenW, EifelJeti, JMR-Biking op deze website.

Ook zijn enkele gps-bestanden te downloaden vanaf de website van vakantiehuis Kalkeifel:

http://www.vakantiehuiskalkeifel.nl/2015/11/17/mountainbikeroute-geimproviseerd/

http://www.vakantiehuiskalkeifel.nl/2015/10/30/mountainbikeroute-ahrdorf-dreimuhlen-wasserfall/

Tips – fietsen
Tags: