Tips – historische gebouwen en objecten

Burg Neublankenheim

foto burg Neublankenheim

Vlakbij vakantiehuis Kalkeifel, op slechts 2.2 km wandelen, liggen de restanten van een middeleeuwse burcht “Burg Neublankenheim”, zie voor meer informatie: https://de.wikipedia.org/wiki/Burg_Neublankenheim. Er staan nog een aantal muren overeind, een deel van de hoektorens en de ingangspoort is er nog. Vanaf de restanten van de burcht kun je goed zien waarom deze burcht daar gebouwd is: op deze plaats had men een goed overzicht over het dal van de Ahbach en konden doorgangsroutes via dit dal gecontroleerd worden.

Op de website van vakantiehuis Kalkeifel is een korte wandelroute naar de burchtruïne te downloaden vanaf de pagina: http://www.vakantiehuiskalkeifel.nl/2016/01/11/wandeling-naar-burg-neublankenheim/

Regierungsbunker

Tijdens de koude oorlog zijn er op vele plaatsen in Europa bunkers gebouwd waarin overheidsinstanties zich konden verschuilen voor het geval er een kernoorlog zou uitbreken. In die tijd was de Duitse Bundesregierung in Bonn gevestigd en vanuit Bonn ben je snel in het Ahrdal, in Bad Neuenahr. Daar heeft het Ahrdal steile hellingen die voor een groot deel vol staan met wijnranken. Hier, tussen de wijnranken, was in de heuvels een enorm bunkercomplex gebouwd waar zo’n 3000 mensen ten minste 30 dagen konden overleven, eventueel zonder enig contact met de buitenwereld. Na de koude oorlog is het grootste deel van de bunker ontmanteld en resten nog lege tunnels. Echter, in zo’n 200 meter tunnel is de oorspronkelijke inrichting bewaard gebleven en kan dit vreemde historische object bezocht worden met een rondleiding. Meer informatie is te vinden op: http://www.bunker-doku.de/

Bad Neuenahr ligt zo’n 50km stroomafwaarts vanaf Ahrdorf. In Bad Neuenahr is ook een Romeinse villa opgegraven waarvan ook de restanten bezocht kunnen worden. Bovendien zul je vele wijnhuizen en wijnkelders passeren op de route vanaf Ahrdorf.

Vogelsang

Ordensburg Vogelsang is een opleidingskamp dat door de partij van Hitler is gebouwd in de jaren 30 van de vorige eeuw. Er is een prachtige locatie voor gekozen: een helling die aan het stuwmeer “Urftsee” ligt midden in het zo’n tiental jaren geleden opgerichte Nationalpark Eifel. Het stuwmeer maakt deel uit van een aantal stuwmeren die beter bekend staan als de Rursee.

Ordensburg Vogelsang wordt gekenmerkt door een typische jaren 30-40 architectuur vol met NDSAP symboliek. Bijvoorbeeld heeft het zwembad nog een bijzonder mozaïek waarin atletische sporters verheerlijkt worden. Ook is er op het terrein een beeld te vinden waar de atletische mens centraal staat. Dit beeld is wel zwaar beschadigd – waarschijnlijk gebeurd na de tweede wereldoorlog om af te rekenen met het verleden.

Na de tweede wereldoorlog is Vogelsang een militaire kazerne gebleven. Ook was het gebied rondom Vogelsang voor vele tientallen jaren een gesloten militair gebied. In de jaren 90 van de vorige eeuw is de militaire betekenis van Vogelsang afgenomen. De toen gesloten gebieden maken nu deel uit van Nationalpark Eifel en kunnen nu gedeeltelijk (te voet) bezocht worden.

Nu is Vogelsang een vrij te bezoeken gebouwencomplex. Er is een bezoekerscentrum en er wordt gebouwd aan een groots vernieuwd bezoekerscentrum in één van de voormalige gebouwen. Begin 2016 zijn de oude barakken voor de Belgische soldaten omgebouwd tot een asielzoekerscentrum.

Vanuit Vogelsang zijn ook mooie wandelingen te ondernemen en kan gefietst worden langs de verschillende stuwmeren. Over de Urfttalsee loopt een brug voor fietsers en wandelaars om zo gemakkelijk en snel aan de overkant van het stuwmeer te komen.

Meer informatie (in het Duits): https://de.wikipedia.org/wiki/NS-Ordensburg_Vogelsang

Of in het Nederlands: http://www.eifelinfo.nl/ordensburg-vogelsang/

Tips – historische gebouwen en objecten
Tags:                         

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *