Corona-tijd: een vakantiehuis huren in Duitsland?

UPDATE 2022: de meeste regels zijn vervallen. U zult weinig gevolgen ervaren van de regelgeving. Mogelijk moet in openbaar vervoer nog mondmaskers gedragen worden.

Op vakantie gaan waar ook in Europa is niet meer zo vanzelfsprekend als het was voordat de Corona epidemie uitbrak. In de Corona-tijd is al twee maal gebleken dat Nederlanders niet in Duitsland op vakantie kunnen.

De Duitse overheid heeft vrij strenge en strikte regels met betrekking tot toerisme en quarantaine voor reizigers. Vakantiehuis Kalkeifel ligt in Nordrhein-Westfalen en de wetgeving van dat Bundesland is hier van toepassing. De risicolijst van het Robert Koch Intitut (Duitse RIVM) is hierbij leidend. Staat een land of een regio, of stond dat land of regio tot minder dan twee weken geleden, op deze lijst dan zijn de gevolgen:

  • Een vakantiehuis mag niet verhuurd worden aan gasten uit die landen / regio’s. Als de gast een door een arts ondertekend negatief testresultaat kan overleggen dan geldt dit niet. De test mag maximaal 48 uur voor aankomst afgenomen zijn.
  • Gasten uit die landen / gebieden moet zich melden bij het lokale / regionale Gesundheidsamt (soort GGD). Zij moeten direct in quarantaine voor 14 dagen. Quarantaine is niet bepaald vakantie. Een negatieve test kan de quarantaine opheffen of voorkomen.

Bovenstaande wetgeving is geldig is op 12 oktober 2020. Ook staat 90% van Nederland (behalve Zeeland) op de risicolijst (stand 12 oktober 2020). Geheel België staat op de lijst. Praktisch gezien kunnen gasten uit Nederland en België pas weer verwelkomd worden in vakantiehuis Kalkeifel als Nederland en België niet meer op de risicolijst staan. Dat betekent bijvoorbeeld dat de besmettingen in Nederland zodanig ver moeten afnemen dat Nederland van de risicolijst gehaald wordt. Mogelijk gaat dit nog duren tot volgend jaar zomer als de Corona-tijd misschien voorbij is.

Corona-tijd: een vakantiehuis huren in Duitsland?
Tags: